Kepek deri hastalıkları içinde en çok görülendir. Kepeğin Latince adı Pityriasis capitistir. Seboreik dermatitin inflamatuar olmayan hafif bir tipidir.
Normalde insan derisi kendini yenilediğinden deri yüzeyinde bulunan ölü hücreler altta oluşan yeni hücreler tarafından yukarı doğru itilir.
Genellikle kılların bulunduğu bölgelerde kepeklenme olur.
Mevsimlere ya da bazı dış etkenlere bağlı olarak miktarında artma olabilir.
Kepek sorunun da bu değişim süreci aşırı hızlanmıştır ve çok sayıda hücre atılımı olduğundan, bu hücreler kümeler oluşturarak döküldüğünden gözle görülebilir hal alır.
İnsanlar kepek problemini saçlı deride ki kuruluğa bağlasa da bu doğru değildir.Şampuanla yıkamanın kuruluğa neden olduğunu düşünür ve saçlarını daha seyrek yıkarlar.
Kepek tam olarak tedavi edilemese de ,kontrol altına alınabilir. Kepek yaş ilerledikçe azalabilir.
Yoğun kepek olgularında durum daha farklıdır doğal cilt değişim sürecinden farklıdır.Deri altında yerleşen malassezia furfur adlı mantarın oluşturduğu çok rahatsız edici şiddette bir kepek olur.Kepeğe ek olarak kaşıntıda vardır.Bu tarz mantarlarda mantarın tedavi edilmesi gerekir mantar tedavi edilmezse şampuanlarla kepek kısmen azalsa da kısa sürede yeniden rahatsız edici düzeylere gelir.Yoğun mantarlarda tedavi şampuanlarla değil uygun solusyonlarla tedavi edilmelidir.Tedavi mantar ilacı içeren solusyonlarla yapılabileceği gibi daha az yan etkiye sebep olan TTO içeren solusyonlarla da yapılabilir.