Kısaca seboreik dermatit bulaşıcı değildir. Vücudun neresinde görülürse görülsün bu durum değişmez. Seboreik dermatit (yağlı egzama ) vücudun her yerinde görülebilen bir hastalıktır. En sık yerleşim yeri kıllı alanlardır. Bunlardan da en sık görüldüğü yer kafa derisidir. Kıllı alanlar dışında kasık, kadınlarda meme altları, burun üstü gibi yağ salgısının fazla olduğu yerlerde görülür. En çok sorulan sorulardan birisi “Yağlı Egzama Bulaşıcı mı?” şeklinde olmaktadır. Seboreik dermatitin bulaşıcılığına 2 açıdan bakmak gerekir.
Şöyle ki ; Kılsız alanlarda sebep genellikle bulunamaz ve tedavide daha çok kortizon kullanılır. Kıl olan alanlardan saçlı deride sebep genellikle mantardır (malesezia furfur- pitriazis sporum-pitriazis ovale adlarıyla anılan mantardır) ve tedavide mutlaka mantar öldürücü madde ( climbazol, ketokonazol, TTO gibi ) içerikli ürünler kullanılması gerekir. Genellikle tedavide kortizon veya yan etkisi olmayan bitkisel kortizon içeren meyan kökü özü kullanılır. Bunlara ek olarak var olan mantar tedavi edilmezse hastalık gerçek anlamda tedavi edilmemiş olup, şikayetler bir süre sonra geri başlar çünkü mantarlar yeniden çoğalabilir.
Saçlı deride seboreik dermatitin en sık sebeplerinden biri mantardır. Ancak bu mantar bildiğimiz diğer mantar hastalıkları gibi değildir. Normalde insanın saçlı derisinde hastalık yapmadan yaşayan bir mantardır ve yağlı egzama olduğunda sayıca çok artar. Yani aslında bu mantar neredeyse herkesin kafasında vardır. Ama herkeste yağlı egzama yapmaz. Bu açıdan bakıldığında şu rahatlıkla söylenebilir. Yağlı egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Bulaşıcı olmadığı için çevredeki hastalardan korunmaya gerek yoktur.
Vücuttaki seboreik dermatit dışındakilerde mantar zaten olmadığı için bulaşıcılıktan söz etmeye bile gerek yoktur. Yağlı egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Hoş görünmese de uzak durmaya, iğrenmeye ya da korunmaya gerek yoktur.
Seboreik dermatit olan birinden size bulaşmaz yakın ilişkinizi engellemenize gerek yoktur.